Access Keys:
Skip to content (Access Key - 0)






Summer School - Tilos Horizon

«Σχεδιασμός & Υλοποίηση Υβριδικών Ενεργειακών Λύσεων ΑΠΕ»

Η ερευνητική-επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ) του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, στα πλαίσια της μακρόχρονης και συνεχούς δραστηριοποίησής της στα σύγχρονα Ενεργειακά και Περιβαλλοντικά θέματα καθώς και της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου "TILOS" (HORIZON 2020), σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Πειραιά & Νήσων, διοργανώνει ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Summer School) στην Τήλο με θέμα «ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΕ». Το συγκεκριμένο Θερινό Σχολείο έχει ως στόχο να παράσχει στους συμμετέχοντες εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες εφαρμογής πάνω στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σύγχρονων Υβριδικών Ενεργειακών Συστημάτων και στις εφαρμογές αυτών σε αυτόνομα δίκτυα μικρής και μεσαίας κλίμακας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης/συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ως αυτόνομες μονάδες παραγωγής, για όφελος των τοπικών κοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καινοτομικότητα-Αντικείμενο: Τα Υβριδικά Ενεργειακά Συστήματα (ΥΕΣ) αξιοποιούν περισσότερες από μία ενεργειακές πηγές (π.χ. αιολική και ηλιακή ενέργεια) και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και με σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης ζήτησης, αποτελούν την άριστη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αυτόνομων ενεργειακών δικτύων.

Φορέας Υλοποίησης: Το Εργαστήριο (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ) δραστηριοποιείται επιστημονικά και ερευνητικά στο συγκεκριμένο πεδίο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με σειρά Επιστημονικών Δημοσιεύσεων, Ερευνητικών Έργων και Προτάσεων Εφαρμογής προς την Πολιτεία ([www.sealab.gr). Από τις αρχές του 2015, κυρίως στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου "TILOS" (HORIZON 2020), δόθηκε η ευκαιρία στο Προσωπικό του Εργαστηρίου να υλοποιήσει, σε συνεργασία με καταξιωμένους εθνικούς φορείς αλλά και εξειδικευμένους φορείς του εξωτερικού, ένα πρωτοποριακό Υβριδικό Ενεργειακό Σύστημα για το νησί της Τήλου (http://www.tiloshorizon.eu/).

Γιατί στην Τήλο; Η Τήλος είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο και φιλικό προς στους επισκέπτες νησί του Αιγαίου (http://www.visitgreece.gr/el/greek_islands/tilos, http://www.tilos.gr) στο οποίο υλοποιείται το πρώτο Υβριδικό Ενεργειακό Σύστημα της χώρας μας. Διαθέτει ξεχωριστό φυσικό νησιωτικό τοπίο, τουριστική υποδομή, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη κοινωνία και την υπό υλοποίηση Υβριδική Εγκατάσταση, στα πλαίσια του "TILOS-Horizon 2020".

Πότε διεξάγεται το Θερινό Σχολείο; Το Θερινό Σχολείο θα ξεκινήσει την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017.

Ποιους αφορά; Αφορά όλους εκείνους που τους ενδιαφέρει αφενός να εμβαθύνουν περαιτέρω σε γνωστικά αντικείμενα όπως οι Ανανεώσιμες Ενεργειακές Τεχνολογίες, η Διαχείριση Ζήτησης και Αποθήκευση Ενέργειας, οι εφαρμογές της Αιολικής και της Ηλιακής Ενέργειας αλλά και όσους ενδιαφέρονται ειδικότερα για ολοκληρωμένες Υβριδικές Ενεργειακές Λύσεις.

Περιεχόμενα και Ώρες Διδασκαλίας: Το Θερινό Σχολείο αντιστοιχεί στη διδασκαλία 39 ωρών (3x13) και στην ουσία αντιστοιχεί, λόγω του υψηλού επιπέδου θεωρητικής διδασκαλίας αλλά και της συμμετοχής στην υλοποίηση ενός πραγματικού έργου, σε 7 ECTS. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία 9:00 με 13:00 καθώς και δύο επισκέψεις, σε ώρες που θα καθορισθούν σε συνεργασία με τους συντελεστές υλοποίησης του Έργου "TILOS", στους χώρους εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού. Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου περιλαμβάνει Διαστασιολόγηση ΥΕΣ, Επιλογή Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας, Διαχείριση Ενεργειακής Ζήτησης, Άριστη Επιλογή Υβριδικών Λύσεων και τέλος Εφαρμογές Πραγματικών ΥΕΣ. Αναλυτικό Πρόγραμμα θα δοθεί στους επιλεχθέντες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Ποιοι είναι οι διδάσκοντες; Τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου υποστηρίζονται από το προσωπικό των Εργαστηρίων ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ (www.sealab.gr) και Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων (http://ikaros.teipir.gr/OPS), από τους συντελεστές υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου «TILOS-Horizon 2020» αλλά και από εξειδικευμένους προσκεκλημένους καθηγητές άλλων ελληνικών και διεθνών ΑΕΙ/ Ερευνητικών Κέντρων.

Μετάβαση-Διαμονή-Υφιστάμενες Υποδομές: Με βάση τα έως τώρα (Μάιος 2017) προγράμματα της ελληνικής ακτοπλοΐας, η μετάβαση στο νησί της Τήλου τις συγκεκριμένες ημερομηνίες γίνεται με πλοίο από το Πειραιά (Blue Star Ferries) το οποίο αναχωρεί από τον Πειραιά το Σάββατο 17:00 με άφιξη στη Τήλο το πρωί 8:50 της Κυριακής 25-06-2017. Αντίστοιχα, η αναχώρηση για Πειραιά γίνεται με το ίδιο πλοίο το οποίο αναχωρεί από την Τήλο την Παρασκευή 30-6-2017 και ώρα 22:00 και φτάνει στον Πειραιά το μεσημέρι του Σαββάτου. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις ακτοπλοϊκές γραμμές, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο (http://www.bluestarferries.com/el/). Επιπλέον για όσους επιθυμούν να παρατείνουν τη διαμονή τους στο όμορφο νησί της Τήλου και το Σ/Κ, το ίδιο πλοίο εκτελεί το δρομολόγιο Τήλος-Πειραιάς, με αναχώρηση τη Δευτέρα 18:30 από την Τήλο και άφιξη στον Πειραιά το πρωί (περίπου 10:00) της Τρίτης. Τέλος, το νησί επικοινωνεί απευθείας με Ρόδο και Κω κάθε Τρίτη και Πέμπτη με τοπικό πλοίο (δρομολόγια στο http://www.12ne.gr/el/itin_search.asp), οπότε υπάρχει και η δυνατότητα αεροπορικής μετάβασης/αναχώρησης μέσω Ρόδου και Κω. Τα εισιτήρια και η μετάβαση αποτελούν ευθύνη των συμμετεχόντων στο Θερινό Σχολείο. Αναφορικά με τη διαμονή, για λόγους καλύτερης οργάνωσης των συμμετεχόντων, η διαμονή κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Θερινού Σχολείου αναλαμβάνεται από το φορέα διοργάνωσης σε υψηλής ποιότητας μονόκλινα (ή δίκλινα εφόσον ζητηθούν) δωμάτια, με το κόστος διαμονής των συμμετεχόντων να περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του Θερινού Σχολείου. Το νησί της Τήλου διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή για ένα μικρό νησί του Αιγαίου, ωστόσο δεν υπάρχει εσωτερική λεωφορειακή συγκοινωνία, εκτός από κάποιες μετακινήσεις που γίνονται με το δημοτικό λεωφορείο. Το τοπικό οδικό δίκτυο δεν ξεπερνά τα 20km. Συνεπώς για μετακινήσεις εκτός των Λιβαδιών, όπου θα διεξαχθεί το Θερινό Σχολείο, πιθανόν να χρειασθεί ιδιωτικό μέσο μετακίνησης ή ενοικίαση. Οι μετακινήσεις στις εγκαταστάσεις του ΥΕΣ θα γίνουν με τη φροντίδα του φορέα διοργάνωσης του Θερινού Σχολείου. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το νησί διαθέτει τοπικό φαρμακείο αλλά δεν διαθέτει νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται από τον αγροτικό γιατρό του νησιού. Το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι αυτό της Ρόδου, οπότε άτομα που απαιτούν ειδική ιατρική φροντίδα θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.

Κόστος Συμμετοχής: Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 800 ευρώ, και περιλαμβάνει το κόστος διαμονής (Κυριακή-Παρασκευή) και το κόστος συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία του Θερινού Σχολείου. Δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής.


Πατήστε εδώ για την αίτηση συμμετοχής


Δηλώσεις Συμμετοχής έως και 20 Ιουνίου 2017


Επικοινωνία

κα. Βαρδάκη Ράνια

e-mail: rania@mech.teipir.gr

τηλ. 210-5381020.
Ώρες επικοινωνίας: 9:30 – 16:00


Σύνολο ωρών
39 ώρες
7 ECTS


Ημέρες διεξαγωγής και τοποθεσία:

Τήλος, 25-30 Ιουνίου 2017


Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου


Adaptavist Theme Builder Powered by Atlassian Confluence