Μονάδα Αφαλάτωσης
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)
Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος (PHAROS-ΑΡΙΣΤΕΙΑ II) είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου πειραματικού, υβριδικού σταθμού ΑΠΕ στο Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, με προσθήκη μονάδας αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης (Σχήμα 1), για την υπό κλίμακα πειραματική προσομοίωση υβριδικών σχημάτων ΑΠΕ με συμμετοχή αφαλάτωσης.
Η πειραματική εγκατάσταση της αφαλάτωσης (Φωτογραφία 1) υποστηρίζει τη μελέτη διαφόρων παραμέτρων της ενεργειακής συμπεριφοράς και αποδοτικότητας και συντελεί πολύ ουσιαστικά στο να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πειραματική – πιλοτική εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ με ταυτόχρονη παραγωγή νερού. Η πειραματική μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί με την αρχή της αντίστροφης όσμωσης, όπως ακριβώς και όλες οι πραγματικές μονάδες αφαλάτωσης που εγκαθίστανται στα ελληνικά νησιά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης του ολοκληρωμένου αυτού πιλοτικού συστήματος μπορούν να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη αντιστοίχων πραγματικών συστημάτων στα νησιά για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης υδάτινων πόρων, που είναι ιδιαίτερα έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, και της ταυτόχρονης κάλυψης των ενεργειακών αναγκών με αξιοποίηση ΑΠΕ.
Η βασική ιδέα του εν λόγω ολοκληρωμένου συστήματος που μελετά η πειραματική διάταξη της Φωτογραφίας 2 είναι η κατάλληλη αξιοποίηση από τη μονάδα αφαλάτωσης της παραγόμενης περίσσειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό καθαρή και οικονομική ενεργειακή παροχή στην ενεργειακά απαιτητική διεργασία της αφαλάτωσης. Ο συνδυασμός Φ/Β πλαισίων, ανεμογεννητριών και συστοιχίας μπαταριών με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο (Σχήμα 1) καθώς επίσης και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση (Σχήμα 2) στόχο έχει την αντιμετώπιση της μη συνεχούς παροχής ενέργειας από τις ΑΠΕ. Η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της λειτουργίας του συστήματος αποτελούν ένα από τα αντικείμενα του παρόντος έργου.
Η θεωρητική μελέτη της εγκατάσταση καθώς και τα αποτελέσματα της προσομοίωσης που θα εφαρμοσθεί (με την βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων προσομοίωσης και διαστασιολόγησης) θα είναι εφικτό πλέον να αξιολογηθούν για την ακρίβεια και την εγκυρότητά τους. Η σύγκριση μεταξύ πειραματικών και θεωρητικών δεδομένων θα βοηθήσει και στην καλύτερη κατανόηση των κρίσιμων λειτουργικών χαρακτηριστικών της εγκατάστασης αλλά και στη βελτίωση των μοντέλων που έχουν αναπτυχθεί για την προσομοίωση αντίστοιχου μεγέθους υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ.