Το Πρόγραμμα – Εξειδίκευσης Κατάρτισης «Ενεργειακή Αξιολόγηση Κτιριακού Αποθέματος» έχει σαν σκοπό την προετοιμασία στελεχών του τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα και σημαντική ανάγκη της εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων στον Ελλαδικό χώρο.
Το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Πειραιά και Νήσων με την επιστημονική επιμέλεια του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ διαμόρφωσε ένα κατάλληλο κύκλο Ενοτήτων που καλύπτουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις πρακτικές τεχνικές ώστε τα στελέχη που θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο να είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν τις ενεργειακές αξιολογήσεις και μελέτες σε κτίρια κατοικιών αλλά και σε κτίρια τριτογενούς χρήσης.
Η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που καλύπτει το Σεμινάριο ακολουθεί την ουσία αλλά και τις κατευθύνσεις της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αλλά και της Οδηγίας 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Οι Οδηγίες αυτές έχουν ήδη γίνει μέρος της ελληνικής νομοθεσίας με την έγκριση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.-Δ6/Β/οικ. 5825/9.4.2010 (ΦΕΚ 407 Β΄), το Προεδρικό Διάταγμα που θεσμοθετεί τα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών (Π.Δ. 100/2010 ΦΕΚ 177 Α ) - Ενεργειακοί Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού), αλλά και τα τεύχη Τεχνικών οδηγιών του ΤΕΕ (όπως αυτές εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την Αριθ. οικ. 17178/ΦΕΚ Β 1387-2010).
Οι Ενότητες του Προγράμματος περιλαμβάνουν αναφορές στο ισχύον και το προτεινόμενο πλαίσιο καθώς στην Ενεργειακή Επιθεώρηση και Μελέτη, αλλά και στις Επαγγελματικές προοπτικές που παρουσιάζονται στην Ελληνική και τη Διεθνή αγορά τεκμηριώνοντας την ανάγκη για αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας τονίζοντας και τις ανάλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Μεταξύ άλλων τα αντικείμενα των ενοτήτων περιλαμβάνουν:
- Βασικές ενεργειακές έννοιες
- Μετεωρολογικά δεδομένα και κλίμα
- Θέματα μετάδοσης θερμότητας
- Βασικά στοιχεία Η/Μ εγκαταστάσεων
- Ενεργειακές εφαρμογές, μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης
- Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.)
- Μεθοδολογίες υπολογισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων
- Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας κτιρίου
- Υπολογισμός κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας
- Παράδειγμα ενεργειακής μελέτης
- Πρακτική Άσκηση (Λογισμικό, EPA-NR, 4M, EpaCAD, ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ) – Ευρωπαϊκά Πρότυπα ISO 13790
- Επιτόπια Ενεργειακή Επιθεώρηση – Μετρήσεις – Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού
Περιεχόμενο του Σεμιναρίου
Προσωπικό και Συνεργάτες Σεμιναρίων
Σχετική Νομοθεσία
Φορέας Υλοποίησης
Πρόγραμμα Μαθημάτων
Επικοινωνία - Πληροφορίες
Κόστος συμμετοχής
Δηλώσεις Συμμετοχής
Νέα Σεμιναρίων - Ενημέρωση